Parasutism

În timp ce zborul cu parapanta seamana cu cel al unei pasari, cu parasuta se sare în gol din aeronave. Un asemenea salt are doua etape. Prima, între zece secunde si un minut, cînd omul este în cadere libera, iar a doua, cînd acesta deschide parasuta si caderea devine controlata. Cei care au nervii tari si rezista emotiilor primelor experiente devin dependenti de aceste sporturi.

Pentru a te putea înscrie la cursuri de parasutism, e nevoie de un certificat medical de specialitate care se face la Aeroclubul din Baneasa, singurii autorizati de catre Autoritatea Aeronautica Civila Româna. La aerocluburile de stat, pentru cei mai mici de 22 de ani, cursurile si salturile sînt gratuite. Pentru ceilalti, cursul teoretic costa de 50 euro iar saltul, 17 euro, fiind nevoie de minim trei salturi. Se sare de la 1.200 de metri. La cele particulare e mai scump, doar saltul se face direct de la 4.000 de metri.

Aeroclubul Român are putine avioane si din acest motiv se organizeaza doar doua etape pe an la Cluj. Prima are loc la sfîrsitul primaverii, iar cea de-a doua în lunile iulie-august.

Sursa: Foaia Transilvana