Lumea si 25 decemvrie 1935 pag 4

Sărbătorirea gazetarilor ardeleni și bănățeni de dinainte de războiu
Sindicatul Presei Române din Ardeal și Banat a sărbătorit Duminica trecută, în 15 Decemvrie, pe acei gazetari membrii ai săi, cari muncesc peste 25 de ani
în gazetărie. Gazetarii sărbătoriți eu fost domnii Ion Agârbiceanu, Dr.Sebastian Bornemisa, Victor Braniște, Nicolae Bratu, Lucian Bolcaș, Ion Brotea,
Ion Clopoțel, Alexandru Lupeanu Melin, Iuliu Maior, Ion Montani, Ioan Moța, Teodor V. Păcătianu, Horea Petra Petrescu, Septimiu Popa, Ecaterina Pitiș și
Dr. Gheorghe S...
Sala cea mare a Prefecturii județului Cluj ...de a avut loc sărbătoarea gazetarilor, - a fost ...până la cel din urmă... cu domni și doamne ...societatea bună a Clujului ... și cu tineret universitar din toate colțurile Ardealului și Banatului.
Adunarea a fost deschisă de dl Aurel Gaciman, președintele Sindicatului Presei Române din Ardeal și Banat, care a făcut o scurtă istorie a luptelor mari și grele, ...care le-au dus în viața lor gazetărească cei sărbătoriți astăzi.
Dupa dl Gociman au vorbit rând pe rând domnii Valer Pop , ministru de justiție, P.S.S Iuliu Hosu, episcop de Cluj-Gherla, Dr. Sabastian Stanca,senator, în numele Presfințitului Episcop Ivan, Prefectul județului, Prof. Iuliu Hațieganu pentru Astra, Ștefănescu Goangă, rectorul Universității,Raul Atanasiu deșegatul Direcției Preszei din Ministerul de externe, Marius Peculea în numele Ligii Antirevizioniste din Transilvania, Ștefan Mateș în numele Acțiunii Patriotice Cluj, prof. Ghidionescu pentru Liga Culturală, Grațian Mărcuș pentru Asociația Preszei Poporale Române din Ardeal și Banat și studentul Ion Puica, în numele studențimei universitare.
După terminarea acestor cuvântări și dupăce ministrul justiției le-a împărțit gazetarilor sărbătoriți decorațiile trimise de M.S. Regele, a luat cuvântul, în numele celor sărbătoriți, dl protopop Ioan Moța, care a rostit o cuvântare de toată frumuseța și cu un înțeles foarte adânc.
CUVÂNTAREA PĂRINTELUI MOȚA :
Preasfințite!
Dle Ministru!
Onorată asistență!
Noi, ceata de veterani ai gazetăriei românești din Ardeal și Banat, care stăm în fața Domniilor-voastre, închipuim ... un -apus de soare!
În zic anume apus de soare, pentrucă după a mea părere, un apus de soare este, pentru un artist,fie el pictor,sau poet sau scriitor cu dar,un mai puternic izvor de inspirație, dându-i material prețios pentru un mai măreț tablou pentru o mai mișcătoare poezie, decât un răsărit de soare.
Stiu că mulți din cei tineri cari mă ascultă, mă vor contrazice, lor părându-le mai frumos răsăritul decât apusul.Și totuși îmi susțin părerea,în favoorul apusului, ca mai impresionant.
E frumos și răsăritul, el închipuind fața copilului tiner strălucind de nevinovăție, sau a junelui plin de încredere în sine, crezând chiar că el este punctul de plecare al întregului viitor. - „Totuși răsăritul numai atunci rămâne o strălucire, dacă a ajuns a fi și un apus frumos... Că multe „răsărituri”, înțelegând aci viețile noastre, pot fi și numai niscai bolizi, cari cercând să urce pe bolta cerului vietii lor în sus, explodează în drum sau cad, fără a ajunge - la „apus” ...